Noutăți și Articole

Cum să îți monitorizezi tensiunea arterială?

Tonometer and stethoscope on green with copy space
Distribuie
Distribuie

Există două circumstanțe în care s-ar putea să vă testați tensiunea arterială acasă: pentru că v-a cerut medicul dumneavoastră sau pentru că doriți să fiți cu ochii pe ea. Dacă luați medicamente sau faceți modificări în stilul de viață pentru a vă reduce tensiunea arterială, vă poate ajuta să vă stabiliți obiective și să vă urmăriți progresul – de fapt, pacienții care își monitorizează propria tensiune arterială au șanse mai mari de a-și atinge obiectivele.

Și dacă sunteți unul dintre acei oameni a căror tensiune arterială crește ori de câte ori intri la cabinetul unui medic sau la sala de așteptare a unui spital (o afecțiune cunoscută sub numele de hipertensiune cu haină albă), măsurarea acesteia acasă poate oferi o imagine mai realistă a ceea ce este. ca în condiții de zi cu zi mai relaxate.

Cum funcționează un tensiometru?

Tensiunea arterială este măsurată folosind un tensiometru sau un monitor de tensiune arterială. Este alcătuită dintr-o manșetă gonflabilă care este înfășurată în jurul brațului, aproximativ la nivelul inimii și un dispozitiv de monitorizare care măsoară presiunea manșetei.

Monitorul măsoară două presiuni: sistolică și diastolică. Presiunea sistolica este mai mare, apare atunci cand inima ta bate si impinge sangele prin artere, iar presiunea diastolica este masurata atunci cand inima ta se odihneste si se umple cu sange. Deci, de exemplu, tensiunea arterială ar putea fi 120 peste 80.

Monitoarele de tensiune arterială pot fi manuale sau digitale, dar monitoarele de acasă sunt de obicei digitale și întregul proces de măsurare este automat, în afară de plasarea manșetei în jurul brațului.

Manșeta se umflă apoi până se potrivește bine în jurul brațului tău, întrerupându-ți fluxul de sânge, iar apoi supapa se deschide pentru a o dezumfla. Pe măsură ce manșeta atinge presiunea sistolica, sângele începe să curgă în jurul arterei. Acest lucru creează o vibrație care este detectată de contor, care înregistrează presiunea sistolica. Într-un tensiometru analog tradițional, sunetele din sânge sunt detectate de medic folosind un stetoscop.

Pe măsură ce manșeta continuă să se dezumfle, atinge presiunea diastolică și vibrația se oprește. Contorul detectează acest lucru și înregistrează din nou presiunea.

Cum să iau valorile tensiunii arteriale?

Citirea necesită o anumită gândire și pregătire, deși în curând va deveni a doua natură. Există mai multe lucruri de reținut:

  • Relaxați-vă. Feriți-vă de cofeină și faceți exerciții fizice timp de treizeci de minute înainte și odihniți-vă câteva minute. Stați confortabil în poziție verticală, cu picioarele așezate pe podea și cu spatele sprijinit.
  • Poziționați corect brațul. Așezați-l pe o suprafață plană, cu brațul la nivelul inimii.
  • Poziționați manșeta corect, cu marginea inferioară chiar deasupra cotului.

Manualul de instrucțiuni al dispozitivului dvs. vă va oferi, de asemenea, instrucțiuni clare.

Când să verificați tensiunea arterială?

Dacă utilizați un monitor de tensiune arterială la sfatul medicului dumneavoastră, acesta ar trebui să vă spună când să faceți citiri. De regulă, totuși, ar trebui să le luați la aceeași oră a zilei cu fiecare ocazie, astfel încât să comparați ca și cum ar fi.

Faceți câteva citiri de fiecare dată, la câteva minute distanță, și calculați media pentru a face cifrele mai reprezentative. Și dacă monitorul de tensiune arterială nu stochează citirile pentru dvs., notați-le într-un caiet pentru a vă face o idee despre tendințele pe termen lung.

De ce ar trebui să-mi cunosc tensiunea arterială?

Tensiunea arterială menține sângele să circule în jurul corpului, dar dacă tensiunea arterială este crescută, vă expune un risc crescut de a suferi o serie de afecțiuni, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral.

Este posibil să nu provoace niciun simptom, dar ar trebui să luați întotdeauna în serios tensiunea arterială crescută

Este important să vă verificați tensiunea arterială, deoarece rareori există simptome, așa că este posibil să nu știți că este mare până nu este prea târziu. Aproximativ șapte milioane de oameni din Marea Britanie trăiesc cu hipertensiune arterială nediagnosticată.

Este posibil să nu provoace niciun simptom, dar ar trebui să luați întotdeauna în serios tensiunea arterială crescută. Este o problemă și mai mare dacă aveți diabet sau boală cronică de rinichi, deoarece vă poate crește riscul de complicații. Odată ce cineva a fost diagnosticat, acesta își poate reduce riscul cu tratamente și modificări ale stilului de viață.

Urmărește activitatea Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice