14 Noiembrie este Ziua Mondială a Diabetului! NU este o zi de sărbătoare în sine, ci este ziua în care, cu toții și în același timp, ne gândim la persoanele din întreaga lume și la cele de lângă noi, care au diabet zaharat, sub toate formele sale, precum și la cele care au risc de dezvoltare a diabetului. Și asta înseamnă că ne gândim tot la a zecea persoană, pentru că la nivel mondial numărul celor care au diabet zaharat este de peste 530 milioane, cu o creștere estimată la 643 milioane în anul 2030 și la 783 milioane până în 2045. În România sunt înregistrate peste 1 milion de persoane cu diabet cunoscute, dar există și persoane care au diabet dar nu sunt diagnosticate. La acestea se adaugă un număr estimat de 3 milioane de persoane care au prediabet.
Tema generală a Zilei Mondiale a Diabetului, în campania 2021-2023 este ”Accesul la îngrijirea diabetului”. În acest an, în cadrul acestei teme, se pune accent pe DEPISTAREA PRECOCE a diabetului zaharat tip 2 sub sloganul #ZiuaMondialaADiabetului #CunoasteRiscul. Diabetul zaharat tip 2 nediagnosticat și netratat la timp duce la creșterea riscului de complicații cronice cu potențial sever- infarct miocardic, accident vascular cerebral, retinopatie și neuropatie diabetică, amputații, boală cronică de rinichi.
Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie permanent informați despre noutățile ce apar în managementul diabetului, să detecteze și să diagnosticheze precoce diabetul. Depistarea precoce a prediabetului trebuie transformată în oportunitate de a PREVENI apariția diabetului zaharat.
Federația Română de Diabet, Nutriție, Boli metabolice este permanent angajată să faciliteze oportunitățile de depistare precoce a diabetului zaharat pentru toate persoanele aflate la risc, prin materiale scrise și programe educaționale on-line, pe site-ul www.federatiaromanadiabet.ro
De asemenea organizează programe de educație medicală continuă pentru medici și asistente educatoare, astfel încât noutățile din domeniul diabetului și bolilor metabolice să fie cunoscute și aplicate în practică, în folosul pacienților.
Cunoașterea riscului contribuie la DEPISTAREA PRECOCE ȘI PREVENIREA diabetului zaharat tip 2!
Cu respect și susținere,
Conducerea Federației Române de Diabet, Nutriție, Boli Metabolice