Noutăți și Articole

Petrescu Denisa – Îndulcitorii Hipocalorici

Distribuie
Distribuie

ÎNDULCITORII HIPOCALORICI

Autor: Dr. Petrescu Denisa

Medic rezident diabet, nutriție, boli metabolice – Cluj-Napoca

Îndulcitorii hipocalorici reprezintă ingrediente intens îndulcitoare, care au puține/nu au calorii. Au o capacitate de îndulcire de câteva sute de ori mai mare decât a zahărului, astfel încât produc senzația unui gust dulce prin adăugarea unei cantități mici.

Încă din anul 1879 s-a utilizat primul îndulcitor, zaharina. Între timp au apărut o multitudine de produse, iar Asociația Internațională a Îndulcitorilor recunoaște acesulfam K, aspartam, ciclamat, neotam, zaharina, steviol gliclozid și sucraloza, aceștia fiind evaluați de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor.(1,2)

Îndulcitorii hipocalorici cresc calitatea vieții pacientului cu diabet sau obezitate, prin faptul că duc la o varietate și diversitate alimentară, aceștia putându-se bucura de gustul dulce fără riscul creșterii glicemiei sau a aportului caloric. Aceste produse nu pot fi metabolizate de către corpul uman și de aceea nu furnizează un aport caloric.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca aportul de zaharuri adăugate, atât la adulți, cât și la copii, să fie sub 10% din necesarul caloric zilnic. (2)

Asociația Americană a Inimii recomandă pentru femei ca aportul de zahăr să fie până la 100 kcal/zi, ceea ce corespunde unei catități de 25g zahăr (aproximativ 5 lingurițe), iar pentru bărbați 150 kcal/zi (aproximativ 8 lingurite/zi), adică aproximativ 5% din necesarul energetic.

Îndulcitorii hipocalorici nu se recomandă a fi consumați sub vârsta de 3 ani și studiile au evidențiat că sunt siguri în sarcină, la un consum moderat. De subliniat este faptul că studii recente au evidențiat siguranța utilizării aspartamului într-o cantitate de până la 40 mg/kg/zi.

Societatea Americană de Diabet menționează îndulcitorii alcoolici, un tip de îndulcitori cu conținut redus de calorii. Îi puteți găsi în înghețate, biscuiți, budinci, bomboane și gumă de mestecat care sunt etichetate ca “fără zahăr” sau “fără zahăr adăugat”. Alcoolii din zahăr oferă mai puține calorii decât zahărul și au un efect mai mic de creștere a glicemiei decât alți carbohidrați. Câteva exemple de astfel de îndulcitori sunt: erythritol, glycerol, isomalt, lactitol, maltitol, mannitol, sorbitol, xylitol.

Avantaje: pot avea mai puține calorii decât alimentele produse cu zahăr și alți îndulcitori calorici.  Aceste produse pot fi de ajutor în gestionarea glicemiilor și a greutății.(3) Un alt avantaj al îndulcitorilor hipocalorici este sănătatea cavității bucale, prin reducerea riscului de apariție a cariilor dentare. Este cunoscut faptul că zaharurile consumate duc la demineralizarea smalțului dentar datorită fermentării bacteriene a carbohidraților și reducerii pH-ului mediului de pe suprafața dentară, efect care însă nu este observat în cazul îndulcitorilor hipocalorici.

Dezavantaje:  Au efecte gastroenterologice, în special la copii, la care poate apărea un efect laxativ (3). Produsele cu îndulcitori pot conține cantități mai mari de grăsimi trans sau grăsimi saturate. În ceea ce privește siguranța îndulcitorilor, studiile au evidențiat siguranța acestora, când sunt utilizați în doza maximă recomandată.

Doza maximal acceptată, conform FDA (2):

ȊndulcitorDoza maximală
            Steviol Glicozid            4 mg/kg corp
Sucraloza5 mg/kg corp
Aspartam50 mg/kg
Acesulfam K15 mg/kg corp
Zaharina5 mg/kg corp

Câteva tipuri de îndulcitori:

Xylitolul este sintetizat din plante, se metabolizează usor și independent de insulină, astfel încât conferă o cantitate mică de energie.

Stevia rebaudiana: este un produs natural, fără calorii, de 10-15 ori mai dulce ca sucroza, și care nu este metabolizat de catre organismul uman; poate fi utilizată la gătit/coacere.

Aspartam: descoperit în anul 1965, reprezintă un îndulcitor artificial cu putine calorii, care se regăsește în guma de mestecat, cereale și în alte produse. Furnizează o energie de 4 calorii/gram. Este instabil la temperaturi înalte și nu poate fi utilizat pentru gătit/coacere.

Acesulfam-K: este o pulbere albă de 120 de ori mai dulce ca sucroza; stabilă termic astfel încât poate fi utilizată la gătit. Nu este metabolizat în corpul uman, nu furnizează calorii și nu influențează aportul de potasiu. Se utilizează atat în băuturi, cât și în alimente.

Ciclamat: este de 30 ori mai dulce ca sucroza, având un gust amărui.

Sucraloza: derivă din sucroză, fiind de 450-650 ori mai dulce ca aceasta; stabilă termic, nu se metabolizează și este fără calorii.

Neotam: este o pudră dizolvabilă în lichide, care se metabolizează rapid și nu se acumulează în organism.(1)

Bibliografie:

  1. Chattopadhyay S, Raychaudhuri U Chakraborty R.Artificial sweeteners – a review. J Food Sci Technol (April 2014) 51(4):611–621.
  2. Mooradian AD, Smith M, Tokuda M. The role of artificial and natural sweeteners in reducing the consumption of table sugar: A narrative review. Clin Nutr ESPEN. 2017 Apr;18:1-8.
  3. Wiebe N, Padwal R, Field C, Marks S, Jacobs R, Tonelli M. A systematic review on the effect of sweeteners on glycemic response and clinically relevant outcomes. BMC Med. 2011 Nov 17;9:123.

Urmărește activitatea Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice