Noutăți și Articole

14 Noiembrie este Ziua Mondială a Diabetului!

Date of 14 November on calendar and fruits with vegetables, world diabetes day concept
Distribuie
Distribuie

14 Noiembrie este Ziua Mondială a Diabetului! NU este o zi de sărbătoare în sine, ci este ziua în care, cu toții și în același timp, ne gândin la persoanele din întreaga lume și la cele de lângă noi, care au diabet zaharat, sub toate formele sale. Și asta înseamnă că ne gândim tot la a zecea persoană, pentru că, din păcate, numărul celor care au diabet zaharat este de peste 530 milioane, cu o creștere la 643 milioane în anul 2030 și la 783 milioane până în 2045. În România sunt înregistrate peste 1 milion de persoane cu diabet, dar numărul acestora este în continuă creștere. 

Tema generală a Zilei Mondiale a Diabetului, în campania 2021-2023 este ”Accesul la îngrijirea diabetului”. În acest an, în cadrul acestei teme, se pune accent pe necesitatea și accesul la programe educaționale pentru persoanele cu diabet și profesioniștii din domeniul sănătății  – ”Educație pentru protecția de mâine!”.

Peste 95% din timp, îngrijirea diabetului revine persoanei în cauză și familiei acesteia. De aceea este nevoie de acces la educație continuă pentru a-și înțelege starea și pentru a efectua autoîngrijirea zilnică esențială pentru a rămâne sănătoși și pentru a evita complicațiile.

Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie permanent informați despre noutățile ce apar în managementul diabetului, să detecteze și să diagnosticheze precoce diabetul, să profite la maximum de timpul limitat pe care îl au pentru a oferi cele mai bune sfaturi și îngrijiri posibile persoanelor care trăiesc cu diabet și să recomande cele mai bune tratamente adaptate pentru fiecare persoană cu diabet.

Federația Română de Diabet, Nutriție, Boli metabolice este permanent angajată să faciliteze oportunitățile de învățare pentru toate persoanele afectate de diabet, prin materiale scrise și programe educaționale on-line, pe site-ul https://frdnbm.ro/persoane-cu-diabet.

De asemenea organizează programe de educație medicală continuă pentru medici și asistente educatoare, astfel încât noutățile din domeniul diabetului și bolilor metabolice să fie cunoscute și aplicate în practică, în folosul pacienților. 

Educația poate ajuta la stoparea creșterii diabetului și la protejarea zilei de mâine!

Cu respect și susținere,

Conducerea Federației Române de DNBM

Urmărește activitatea Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice