Noutăți și Articole

Recomandările FRDNBM pentru persoanele cu obezitate

glucometer ketometer diabetes or keto diet
Distribuie
Distribuie

Recomandările Federației Române de Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice pentru limitarea efectelor pandemiei de COVID-19 la persoanele cu OBEZITATE

COVID-19 este o boală cauzată de noul coronavirus SARS-CoV-2 şi care a a fost declarată boală pandemică de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 11 martie 2020.

Datele colectate şi analizate până în prezent indică faptul că există anumite categorii de persoane care au un risc crescut de a dezvolta forme severe de boală. Persoanele care prezintă obezitate severă (indice de masă corporală IMC≥40 kg/m), indiferent de vârstă, sunt incluse în această categorie de risc. De asemenea, persoanele cu diabet zaharat şi boli cardiovasculare care se află la risc de a face forme severe de COVID-19 prezintă frecvent şi obezitate.

Pentru a evita infecţia cu SARS-CoV-2, TOATE PERSOANELE CU OBEZITATE TREBUIE SĂ RESPECTE RECOMANDĂRILE GENERALE DE LIMITARE A INFECŢIEI CU ACEST VIRUS:

  • Evitarea zonelor aglomerate
  • Reducerea numărului de persoane cu care se intră în contact şi păstrarea distanţei sociale de 2 m
  • Evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute
  • Reducerea deplasărilor care nu sunt neapărat necesare, reducerea timpului petrecut în afara casei
  • Cumpărăturile esenţiale se vor face în zona din apropierea locuinţei, cu o listă de cumpărături pregătită de acasă, astfel încât să se reducă la minim timpul petrecut în spaţiile închise
  • Curățarea suprafețelor cu care vin în contact mai multe persoane cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool
  • Utilizarea personală a veselei, prosoapelor, hainelor, a altor obiecte
  • Evitarea atingerii feței, ochilor, nasului și gurii cu mâinile nespălate sau nedezinfectate
  • Spălatul foarte frecvent al mâinilor, cu apă și săpun, minim 20 secunde şi obligatoriu la revenirea în locuinţă
  • Utilizarea măștilor de protecție în spaţiile publice închise şi în mijloacele de transport în comun
  • Pentru protecția celor din jur, în caz de strănut sau tuse, indiferent de cauză, se va folosi șervețel de unică folosință sau plica cotului.
  • Nu se administrează medicamente antivirale si nici antibiotice fără prescripție medicală
  • Tratamentele cronice pentru diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare, boli pulmonare cronice, etc trebuie continuate conform recomandărilor; asiguraţi-vă că aveţi suficiente rezerve de medicamente.
  • Dacă aveţi nevoie de reînnoirea prescripţiei medicale, contactaţi medicul de familie sau medicul specialist; ori de câte ori este posibil, recurgeţi la consultaţii telefonice şi la eliberarea reţetei prin mjloace la distanţă.

Recomandări specifice pentru persoanele cu obezitate

Această perioadă în care este limitată deplasarea şi desfăşurarea de activităţi înafara domiciliului există un risc de creştere în greutate atât la persoanele care au obezitate, cât şi la cele cu greutate normală!

  • Cel mai important obiectiv în această perioadă este evitarea creşterii în greutate. Cântăriţi-vă zilnic pentru a putea depista la timp orice surplus faţă de greutatea anterioară. Luaţi măsuri imediat ce observaţi o tendinţă de creştere a greutăţii!
  • Evitarea creşterii în greutate se face printr-o alimentaţie adecvată, practicarea de exerciţii fizice, somn suficient şi odihnitor.
  • În această perioadă, este posibil ca accesul la alimente proaspete- fructe, legume, brânzeturi slabe, peşte proaspăt să fie mai dificil. Ţineţi cont că alimentele semipreparate şi cele sub formă de conserve au un conţinut mare de calorii per 100 g. Dacă totuşi le consumaţi, aveţi grijă la mărimea porţiilor.
  • Activitatea fizică poate fi practicată în casă sau în jurul casei. Când ieşiţi pentru practicarea de activităţ fizice, luaţi toate precauţiile recomandate şi alegeţi zone cât mai puţin aglomerate!
  • Evitaţi să staţi prea mult în faţa calculatorului sau televizorului. La fiecare 30 min ridicaţi-vă şi faceţi câţiva paşi.
  • Evitaţi să mergeţi la culcare prea târziu. De foarte multe ori, intervine tentaţia de a „ciuguli” gustări nesănătoase, bogate caloric atunci când nu respectaţi orarul de somn. În plus, starea de oboseală legată de un somn prea scurt scade imunitatea şi veţi deveni mai susceptibil la infecţii.
  • Dacă înainte de perioada pandemiei eraţi inclus într-un program de scădere din greutate, nu îl abandonaţi! Ţineţi cont că în condiţiile reducerii activităţii fizice, restricţia de calorii trebuie să fie ceva mai mare.
  • Nu întrerupeţi legătura cu medicul care vă conduce programul de scădere din greutate! În cele mai multe situaţii, este posibil să continuaţi urmărirea prin consultaţii telefonice sau telemedicină astfel încât să nu pierdeţi beneficiile obţinute deja asupra scăderii greutăţii!
  • Dacă eraţi programat sau în curs de evaluare pentru chirurgie bariatrică/metabolică, intervenţia va fi posibilă după reluarea activităţii obişnuite a spitalelor.
  • Dacă sunteţi un pacient post-chirurgie a obezităţii, respectaţi cu stricteţe recomandările de alimentaţie şi de administrare de suplimente pentru a evita dezechilibrele hidrice, nutriţionale, de vitamine şi minerale care scad imunitatea şi vă aduc la un risc crescut de a contacta infecţii, inclusiv cea cu noul coronavirus.

Pentru detalii legate de stilul de viaţă sănătos şi de evitarea creşterii în greutate, consultaţi şi alte documente elaborate de către Federația Română de Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice disponibile pe site-ul http://federatiaromanadiabet.ro/

COVID-19: ATENȚIE LA CREȘTEREA ÎN GREUTATE

STILUL DE VIAȚĂ ÎN RĂZBOIUL ANTI-COVID 19 SFATURI PRACTICE

În numele

Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli metabolice

Prof. Dr. Gabriela Roman, Președinte

Prof. Dr. Nicolae Hâncu, Președinte de onoare

Conf. Dr. Cornelia Bala, Vicepreședinte

Trotinete Electrice

Urmărește activitatea Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice