SUPĂ CREMĂ DE SFECLĂ ROȘIE
INFORMAȚII NUTRIȚIONALE
Pentru 100 g produs: 95 kcal, 5 g glucide, 1g proteine, 7g lipide, 1,4 g fibre
Pentru 1 porție: 160 kcal, 15g glucide, 2,1g proteine, 15g lipide, 3 g fibre
LISTA INGREDIENTE (2 porții)
Produs | Cantitate | Kcalorii | P(g) | L(g) | G(g) | Fibre(g) |
Sfeclă roșie | 200 g | 3 | 0 | 17 | 3.4 | |
Țelină rădăcină | 75g | 1 | 0 | 3 | 1.2 | |
Ceapă | 75g | 1 | 0 | 8 | 1 | |
Ulei măsline | 30 ml (2 linguri) | 0 | 30 | 0 | 0 | |
Nucșoară | 2g | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Suc de lămâie | 10-20 ml | 0 | 0 | 1 | 0 | |
Apă | 600 ml | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Total (după fierbere) | 400g | 5 | 30 | 29 | 4,6 |
METODA DE GĂTIRE (fierbere, 30 minute):
Se pune la foc mic ceapa cu 2 linguri ulei de măsline și 2 linguri apă, până se înmoaie. Se adaugă sfecla și țelina curățate și tocate cuburi mici. Se soteaza 3-4 minute, apoi se adaugă apa (restul) și se fierb 20 minute. Amestecul se pasează cu blenderul. Se potrivește de gust cu sare, nucșoară și zeamă de lămâie.
Se poate servi cu crutoane 40 g (1 felie de pâine) – a se ține cont de plusul caloric si se poate pastra la frigider.
AVANTAJE NUTRIȚIONALE: meniu hipocaloric, hipoproteic
DEZAVANTAJE NUTRIȚIONALE/SUGESTII ADAPTARE PENTRU ANUMITE
PATOLOGII – se poate suplimenta cantitatea de ulei/ adaos de crutoane pentru a crește conținutul caloric, iar sarea se poate reduce, crescând cantitatea de suc de lămâie (pentru persoanele hipertensive)
AUTOR
Anchidin (Luțac) Larisa
Studentă UMF ”Iuliu Hațieganu”, Facultatea Nutriție și Dietetică, anul III